VraagRaak steunpunt zeggenschap en medezeggenschap voor mensen met een verstandelijke handicap
Contact
Lettergrootte: groot  middel  normaal

nieuw
 Vraagraak hoort veel
 Het laatste nieuws
 Agenda
 Nieuw informatiemateriaal
doen
 Aan de slag!
 Bestel informatie
 Ga naar andere websites
 Neem contact met ons op
 Cursussen en studiedagen
lezen
 Wat doet Vraagraak?
 Bellen voor informatie
 Advies en ondersteuning
 Alle informatiemateriaal
 Tijdschrift zeg's
VraagRaak Lezen Tijdschrift Zeg's
Tijdschrift Zeg's nummers:   
Zeg's 2 2010 - Geluk

 

 

 

 

 

 

 

 Wat staat er in ZEG's
2

Gaan en staan waar je wilt!
Vier mensen over hun vervoersmiddelen.

In de kijker
‘Bijzonder welkom’, ‘reizen met het openbaar vervoer’ en ‘cliëntenraden en ondersteuningsplannen’.

Bij de hand
Hoe werkt de OV-chipkaart?

Omgaan met de achterban
Hoe zorg je er als cliëntenraad voor dat je de achterban kent. En dat de achterban jou kent.

Flits!
Ria Bremer: “Meer tijd nemen voor elkaar, maakt gelukkiger”.

Best Buddies
Gayani en Leonie zijn ‘beste vrienden’ (Uitgelicht)

Vraag maar raak
De cliëntenraad en begrijpelijke informatie over eigen bijdragen.

Prokkel-tweedaagse
Fotoverhaal over gezellige, sportieve en creatieve ontmoetingen.

Guus Geluk
Guus aan het woord over waar hij gelukkig van wordt.


Uitgelicht

Gayani en Leonie zijn ‘beste vrienden’

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Vorige week zijn ze samen naar Corpus in Leiden geweest. Dat is een museum waar je een reis kunt maken door de mens. “We vinden dat allebei heel interessant. Ik vanwege mijn studie. Gayani omdat ze graag dingen wil leren.” Aan het woord is Leonie (20), studente geneeskunde in Amsterdam. Zij is best buddies, oftewel ‘beste vrienden’ met Gayani. Begin dit jaar zijn ze ‘aan elkaar gekoppeld’ door Best Buddies.

Gayani (23) woonde tot november vorig jaar begeleid zelfstandig in Amstelveen. Ze woonde daar samen met andere mensen die ondersteuning nodig hebben. Gayani: “Ik had daar niet zoveel te doen. Ik wilde graag andere mensen ontmoeten en uitgaan. Mijn moeder heeft me toen opgegeven bij Best Buddies.”

Leonie (20) wilde, naast haar studie, vrijwilligerswerk gaan doen. Zij zag bij de Postcodeloterij een programma over Best Buddies. Ze heeft zich meteen opgegeven.

Best Buddies
Best Buddies is een organisatie die jonge mensen, tussen de 16 en 35 jaar, met een licht verstandelijke beperking, koppelen aan een student. Het is de bedoeling dat ze samen leuke dingen gaan doen. Iedere week hebben ze contact met elkaar. De ene week door te bellen of te msn-en. De andere week door elkaar te zien en iets te gaan doen.

Klik
Gayani en Leonie ontmoetten elkaar voor het eerst in februari van dit jaar. Bij Gayani, in haar nieuwe huis in Amstelveen. De moeder van Gayani was er ook bij. Gayani: “Dat was best spannend”. Maar het klikte meteen tussen de twee dames. Leonie: “Dat is ook wat Best Buddies wil, dat er meteen een klik is. Anders gaat het niet door. Best Buddies kijkt van tevoren al of we bij elkaar passen. Daarvoor hebben we allebei onze interesses en hobby’s doorgegeven.”

 

 

 

 

 

 

 

 Leuke dingen doen

Ondertussen hebben Gayani en Leonie al veel gedaan. Gayani: “We houden allebei van shoppen. We zijn naar musea geweest. We hebben samen gekookt: Leonie heeft een keer bij mij gegeten en ik een keer bij Leonie op de studentenflat. We zijn naar de film geweest. En we zijn naar een concert in Volendam geweest.”
Leonie: “Gayani bedenkt steeds wat we gaan doen. Daar bellen we dan over met elkaar. Tot nu toe vind ik het allemaal hartstikke leuk”. Gayani: “Ik hoor de dingen van andere mensen. Of ik zie of lees er iets over.”

Contact houden
Dat Leonie en Gayani het leuk hebben samen, is goed te zien. Ze stralen. En ze hebben nog veel plannen. Gayani: “Ik wil graag een keer naar het Casino, om te kijken hoe mooi het daar is.” Leonie: “En je wilt een keer uit, naar de kroeg.”
Er is nog tijd tot januari 2011. Want de afspraken van Best Buddies staan voor een jaar. Leonie: “We moeten even kijken hoe druk we het hebben met ons leven en met de studie. Maar ik weet echt zeker dat we na die tijd ook nog contact houden en dingen blijven doen.”

Geluk
Gayani is blij dat ze Leonie heeft leren kennen. Gayani: “Ik doe nu veel meer leuke dingen. Eerst ging ik wel eens naar het museum of zo met mijn moeder. Maar dit is toch anders. Leonie en ik kunnen goed met elkaar praten en dat doen we ook veel. En Leonie is altijd vrolijk.”
Leonie vindt ook dat ze veel geluk heeft gehad met Gayani. Leonie: “Ze kiest echt leuke en interessante activiteiten uit om te doen. Gayani is erg geïnteresseerd in dingen en erg enthousiast. Ze werkt er hard aan om mee te kunnen doen in de samenleving. En dat bewonder ik aan haar.”

Vrienden maken
Het kan voor sommige mensen met een beperking lastig zijn om vrienden te maken en te houden. Beste Buddies wil hierbij helpen. De organisatie wil er voor zorgen dat mensen met een beperking gewoon meedoen in de samenleving.
Voor Gayani en Leonie ziet het er goed uit. En zo zijn al veel meer mensen vrienden met elkaar geworden door Best Buddies. De organisatie bestaat al sinds 1989 en werkt over de hele wereld.

Wil je ook meedoen met Best Buddies? Kijk dan voor meer informatie op www.bestbuddies.nl

 

Naar boven